En flyttfirma i Stockholm…

Här sitter jag på en träbänk på en liten ö i Stockholms vackra akipelago. Jag väntar på att en flyttfirma ska komma och hjälpa mig med min flytt in till stan. Huset är nu alldeles för stort för mig och jag åker inte ut hit lika ofta längre. Det var annorlunda när barnen bodde hemma. Nu bor de båda utomlands. Det är svårt att lämna så mycket historia bakom sig men jag trivs i min lya inne i Stockholm också. Flyttfirman har lovat att ta hand om allt, vilket känns skönt. Medan jag väntar på flyttfirman, tänkte jag berätta lite om sommarvillorna här ute i skärgår’n…

Det var någon gång mellan 1860 och en bit in på 1900-talet som de så kallade sommarvillorna verkligen blev populära i skärgården. Det var stora villor som uppfördes och dessa ägdes av den rika befolkningen som ville ha en sommarbostad. Att villorna var stora till skillnad från de ursprungliga mindre skärgårdsvillorna var ett resultat av att den rika befolkningen som byggde dessa villor hade tjänstefolk. Tjänstefolket flyttade då naturligtvis med familjen till sommarhuset och de skulle också få plats. På den tiden var det lite mer omständigt att flytta och det var inte bara att ringa en flyttfirma inte! Själv ringde jag bara upp en flyttfirma i Stockholm, Flyttexperten. Det är en fördel med utvecklingen i samhället iallafall.

Hur kommer det sig egentligen då att folket, började flytta ut till skärgården på sommaren? Det sägs att de sanitära förhållandena i innerstaden var hemska under den här tiden. Det var brist på rent vatten, omgivningarna var smutsiga och så vidare och då ville man ha någonstans att vara på sommaren där förhållandena var bättre och skärgården lämpade sig därför alldeles utmärkt. En annan orsak var att det under den här perioden växte ett allmänt intresse för ett hälsosammare liv och staden kunde inte erbjuda något på den tiden. I skärgården hade man närheten till havet där man kunde bada och närhet till naturen för promenader och liknande så allt fler började söka sig hit.